ANAF îi chinuie pe români. Ce se întâmplă chiar acum la instituția care ia biruri cetățenilor
Declaraţia unică publicată de ANAF privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are un formular nou. Și nu este deloc ușor de accesat.
Declaraţia unică are un formular nou în 2021 şi un termen extins de trimitere la Fisc, potrivit Ordinului ANAF nr. 14 din 2021, publicat în Monitorul Oficial la 12 ianuarie.
ANAF a publicat formularul inteligent al declarației unice
ANAF a publicat recent şi formularul pdf inteligent al declaraţiei unice şi poate fi consultat la acest link. Și în acest an, nu se deschide simplu, printr-un click, la fel ca documentele obişnuite în format pdf. Conform Economica.net, aceștia sunt paşii pe care trebuie să-i parcurgi ca să poţi deschide formularul pdf.
Așadar, trebuie să dai click stânga pe soft A aferent declaraţiei unice reglementate prin OpANAF nr. 14/2021. Documentul va apărea în partea de jos stânga a ecranului. Apoi, dai click stânga pe document și click stânga pe săgeată şi selectezi „show in folder”. Urmează click dreapta pe document, apoi selectezi open with acrobat reader. Abia acum ți se va deschide pdf-ul inteligent al declaraţiei unice.
În acest an, declaraţia unică va fi trimisă la Fisc şi de către beneficiarii de drepturi de autor, de profesioniştii şi avocaţii care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic ca urmare a evoluţiei pandemiei de Covid-19. Aceștia urmează să plătească impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru banii încasaţi de la stat.
Astfel, categoriile de contribuabili care vor fi nevoiţi să trimită, din acest an, declaraţia unică la Fis sunt: unii avocaţi şi persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care au primit indemnizaţia de şomaj tehnic prevăzută la art.XV din OUG nr.30/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
Apoi, profesioniştii (aşa cum sunt reglementaţi de Codul civil) care au beneficiat de: indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr.30/2020; indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut lunar, prevăzută la art.3 din OUG nr.132/2020. Pentru indemnizaţia încasată de la stat vor plăti impozit şi contribuţii sociale prin declaraţia unică.